Friday, 18 August 2017

Siamese fighting fish



Assalamualaikum :)


Phewww lama sangat dah ni tak update. Haha. Lepas edit balik layout, kemas apa yang bersepah-sepah ni finally, blog dibuka semula kepada umum wohoo! Lagi satu pencapaian untuk seketul Aisyah di tahun 2017 ni hahaha. *achievement unlocked*. 
Ok tak payah nak bebel banyak sangat, kita tepek jelah artwork paling latest. Siamese fighting fish / Betta atau nama lokal dia dipanggil ikan laga. Terasa produktif sikit cuti ni bila ada produce something bhahaha. Nampak tak tahap kemalasan dia tu macam mana. Dia nak start tu paling malas tau, lepastu bila dah start nk stop tu payah. Ahh pulak dah haha. 

Medium: Watercolour on paper




Ambik masa seminggu lebih jugak nak siapkan sebabnya sis malas tak rajin mana. Lagipun benda ni details sangat, banyak stroke & line. Lepastu demi nak minimize kan any error, buat ni kena slowly but surely. Hahaha. Akhirnyaaa .. siap juga lah Betta ni. Guna watercolour yang Buncho tu saja. Kaler dia solid bakhanggg. 

Tips : kalau nak buat painting ke illustration guna medium mcm watercolour / acrylic, better guna paper yang betul. Drawing paper yg dari drawing block tu tak recommended sangat sebab nya nanti bila dah banyak-banyak layer watercolour dia jadi too wet, seterusnya akan tembus. So better guna kertas lukisan yang tebal (boleh baca dekat depan packaging), tengok berat dia (gsm dia tu). Kertas ni boleh rasa texture dia, mmg tebal sikit & selalunya kaler kuning air macam tu. 


0 comey kasi respon: